..................co si vypěstujeme, to si také sníme............
KVĚTÁK SMAŽENÝ
KVĚTÁKOVÉ SMAŽENKY
1 květák, 100g uzeniny, 4 vejce, 120g polohrubé mouky, 1 šálek mléka, olej, sůl.
Očištěný a...
—————
LUPÍNKOVÝ KVĚTÁK
1 květák, hladká mouka, vejce, kukuřičné lupínky, sůl.
Květák očistíme, rozebereme na růžičky,...
—————
KVĚTÁK VAŘENÝ A DUŠENÝ
KVĚTÁK NA ZPŮSOB MOZEČKU
1 větší květák, 4 lžíce sádla, 4 vejce, 1 cibule, sůl, pepř.
Očištěný a propláchnutý květák uvaříme...
—————
JAK UPRAVIT KVĚTÁK PO SKLIZNI
- Čištění: Tvrdou část koštálu a listy odřízneme. Docela malé lístečky můžeme ponechat. Jakmile zjistíme, že je růžice nažloutlá až nahnědlá a nahnilá, odstraníme celou růžici i se stonkem. Pokud jsou v květáku mšice, květák rozdělený na růžičky namočíme do osolené vody. Mšice a mušky vyplavou a květák potom znovu propláchneme vodou a scedíme, necháme okapat.
- Mechanické úpravy: Za syrova rozdělíme na růžice. Mladý jarní nebo skleníkový květák můžeme nasekat nadrobno nebo nastrouhat a používat na přípravu za syrova. Nadrobno krájíme i části zdužnatělého stonku.
- Úpravy za syrova: Pouze při zpracování na salátz. V naší kuchyni není způsob zpracování květáku za syrova obvyklý.
- Tepelné úpravy: Pro přípravu většiny pokrmů květák vaříme. Typická chuť květáku se nejlépe zachová vařením v páře. Květák vaříme do polévky, podáváme jako hlavní pokrm poypaný smaženou strouhankou, natvrdo vařeným vejcem, jen politý máslem nebo polévaný některými speciálními omáčkami. Upravuje se také zadělávaný, smažený, zapékaný.
RADA PRO VAŘENÍ
Sirné složky květáku mohou při vaření vydávat nepříjemný zápach. Vaříme-li květák v uzavřené nádobě v páře, síra se hromadí a může mít vliv na chuť květáku, lepší je květák rychle povařit v nezakrytém hrnci.