..................co si vypěstujeme, to si také sníme............
BROKOLICE
BRASICCA OLERACEA var. italica
- patří mezi moderní a oblíbené zeleniny
- její příprava je snadná a rychlá, odpad minimální a vaření jednoduché
- i pěstování na zahrádce je jednodušší a méně náročné než pěstování květáku
KUCHYŇSKÁ ÚPRAVA
- konec silného košťálu odřízneme a odstraníme žluté nebo poškozené listy.
- růžice rozebereme na jednotlivé růžičky, silnější košťál podélně rozkrájíme
- vložíme do malého množství osolené vroucí vody a vaříme asi 4-5 minut, až je brokolice měkká, pak slijeme a necháme okapat
- v páře se nedoporučuje vařit, protože jesně zelená barva šedne
- můžeme podávat vařenou s bramborem, politou máslem nebo holandskou či sýrovou omáčkou, smažit v trojobalu nebo těstíčku jako květák
- je chuťově jemnější než květák
BROKOLICE JAKO HLAVNÍ CHOD
BROKOLICE VAŘENÁ
500 g brokolice, 5 lžic oleje nebo másla, sůl, strouhanka, sýr.
Brokolici uvaříme ve slané vodě...
—————
JAK VYPĚSTOVAT BROKOLICI ?
Brokolice se pěstuje snadněji než květák, roste dobře i v lehčích nebo těžších půdách. Pokud ovšem chceme dobrý výnos musíme během celé vegetace zajistit dostatek vláhy.
Semena vyséváme již v únoru pro sklizeň v květnu, pro podzimní sklizeň vyséváme v květnu. Pro zahrádky je podzimní pěstování jednoduššší.
Vhodný spon pro výsadbu je 50 x 40 cm
Ve smíšené kultuře je pěstujeme se salátem, ředkvičkou a ranými kedlubnami.
Sklízíme probírkou podle zralosti růžic. Včas nesklizené růžice mohou vybíhat do květu. Brokolici sklízíme k přímé spotřebě, dlohodobě nejde skladovat, v lednici vydrží 5 - 8 dní.
Úspěšně ji na zimu skladujeme v mrazničce.