..................co si vypěstujeme, to si také sníme............


BROKOLICE

BRASICCA OLERACEA var. italica

  • patří mezi moderní a oblíbené zeleniny
  • její příprava je snadná a rychlá, odpad minimální a vaření jednoduché
  • i pěstování na zahrádce je jednodušší a méně náročné než pěstování květáku

KUCHYŇSKÁ ÚPRAVA

  • konec silného košťálu odřízneme a odstraníme žluté nebo poškozené listy.
  • růžice rozebereme na jednotlivé růžičky, silnější košťál podélně rozkrájíme
  • vložíme do malého množství osolené vroucí vody a vaříme asi 4-5 minut, až je brokolice měkká, pak slijeme a necháme okapat
  • v páře se nedoporučuje vařit, protože jesně zelená barva šedne
  • můžeme podávat vařenou s bramborem, politou máslem nebo holandskou či sýrovou omáčkou, smažit v trojobalu nebo těstíčku jako květák
  • je chuťově jemnější než květák

BROKOLICE JAKO HLAVNÍ CHOD

BROKOLICE VAŘENÁ

500 g brokolice, 5 lžic oleje nebo másla, sůl, strouhanka, sýr. Brokolici uvaříme ve slané vodě...

—————


JAK VYPĚSTOVAT BROKOLICI ?

Brokolice se pěstuje snadněji než květák, roste dobře i v lehčích nebo těžších půdách. Pokud ovšem chceme dobrý výnos musíme během celé vegetace zajistit dostatek vláhy.

Semena vyséváme již v únoru pro sklizeň v květnu, pro podzimní sklizeň vyséváme v květnu. Pro zahrádky je podzimní pěstování jednoduššší.

Vhodný spon pro výsadbu je 50 x 40 cm

Ve smíšené kultuře je pěstujeme se salátem, ředkvičkou a ranými kedlubnami.

Sklízíme probírkou podle zralosti růžic. Včas nesklizené růžice mohou vybíhat do květu. Brokolici sklízíme k přímé spotřebě, dlohodobě nejde skladovat, v lednici vydrží 5 - 8 dní.

Úspěšně ji na zimu skladujeme v mrazničce.