..................co si vypěstujeme, to si také sníme............


ČESNEK


PÁR RAD

  • Chceme-li snadno oloupat česnek, rozebereme paličky na stroužky a krátce je namočíme do studené vody
  • Česnek do polévek či omáček utřeme nejen se solí, ale i s kouskem másla. Dodá to pokrmům lepší chuť.
  • Pro milovníky česneku můžeme připravit naložený česnek, který lze použít jako delikatesu k různým pokrmům. Oloupané stroužky česneku dáme do skleniček a zalijeme náleven na okurky připraveným podle návodu na sáčku.
  • Rychlou a výbornou pomazánku připravíme, když lisem na česnek prolisujeme stroužky česneku, přidáme na kostky pokrájený sýr Niva a našleháme s pomazánkovým máslem.
  • Potřebujeme-li uchovat úrodu česneku a nemáme příliš kvalitní sklep, zkusíme suchý česnek po 6-8 paličkách zabalit do několika vrstev novin, vytvarujeme koule a ty naskládáme do dřevěných lísek. Takto uložený česnek by měl přes zimu vydržet až do května.

ČESNEK JAKO HLAVNÍ CHOD

LAHŮDKOVÁ KUŘECÍ JÁTRA

500 g kuřecích jater, škrobová moučka na obalení, 30 g mandlí, 3-5 stroužků česneku, chilli...

—————

SMAŽENÝ ČESNEKOVÝ SÝR

Stejné množství eidamu a sýra Niva (asi po 150 g), 2 vejce, 1 lžíce hladké mouky, 2-4 stroužky...

—————

ČESNEKOVÉ BRAMBORY

1-1,5 kg brambor, 6-8 stroužků česneku, 2-3 lžíce sádla, kmín, sůl, sádlo na vymazání...

—————

KATŮV ŠLEH

2 lžíce oleje, 1 větší cibule, 200 g mletého masa, 4 - 5 stroužků česneku, mletý pepř, bazalka,...

—————